Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΦΩΤΙΑ



Η συγγραφέας και εικονογράφος Έφη Λαδά του παραμυθιού" Οι μέρες της Σιωπής" συνεργάζεται με το πρόγραμμα μας (Στης Έυβοιας το δάsos όλοι μαζί,το μελισσάκι εγώ κι εσύ) και γύρω από αυτήν την ιστορία θα οργανώσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών για την προστασία των δασών. Θα θέλαμε πραγματικά να συμμετέχουμε όλοι στο σχολείο μας. Έχουμε δημιουργήσει δύο ωραία βίντεο. Το ένα έχει σχέση με τη συγγραφέα για να γνωρίσουν οι γονείς τη συγγραφέα και το έργο της (θα το βρείτε παρακάτω). Το άλλο είναι η αφήγηση του παραμυθιού από μια δική μας μητέρα που μας πρότεινε το παραμύθι.

Για να γνωρίσετε τη συγγραφέα και εικονογράφο:



Για να ακούσετε το παραμύθι,πατήστε εδώ


  1. “Οι μέρες της σιωπής”...σαν να γράφτηκε για εμάς θαρρείς!
Ακούστε το παραμύθι και στη συνέχεια κατασκευάστε ή ζωγραφίστε ένα καμένο δάσος (ζωγραφική με κάρβουνο, κολάζ, μικτή τεχνική με διάφορα υλικά, ξυλομπογιές, τέμπερες, λαδοπαστέλ, πλαστελίνη κ.α.). Δεν ξεχνάμε πως το δάσος είναι το σπίτι πολλών ζώων και πως καμιά φορά τα δέντρα μπορεί να μοιάζουν με ανθρώπους και έχουν μάτια, στόμα και καρδιά. Θα θέλαμε  να διευκρινίσουμε να μην είναι μια απλή ζωγραφική με μαύρο χρώμα. Πειραματιστείτε με υλικά που έχετε στο σπίτι, χαρτιά, διάφορα χρώματα, άχρηστο υλικό και φτιάξτε ένα ΚΑΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ. Φωτογραφήστε το υπέροχο δημιούργημά σας και μας το στέλνετε όπως πάντα! 




      2.  Τρία νούμερα στη σειρά μπορεί να προλάβουν τη φωτιά…199
Με όποιο τρόπο φανταστείτε γράψτε ή κατασκευάστε και διακοσμήστε τον τριψήφιο αριθμό της πυροσβεστικής, το 199. Μπορείτε ακόμη και να τον κάνετε έργο τέχνης αρκεί να μείνει στη μνήμη σας καλά!

Δείτε μερικές κατασκευές:






 3.Η φωτιά είναι πονηρή μαθαίνω να προστατεύομαι από αυτή!
Με αφορμή το σκίτσο παρατηρήστε τα βήματα προστασίας από τη φωτιά και στη συνέχεια μιμηθείτε τα με το σώμα σας. Μπορείτε να ζητήσετε και από τους γονείς σας να ακολουθήσουν τις κινήσεις σας και να σας βοηθήσουν.
Π.χ. Στο σταμάτημα(stop) μπορεί να δείχνει μια μητέρα, στο πέσιμο(Drop) το παιδί
στο γύρισμα(Roll) το μπαμπά ή ένα αδερφάκι.
Στείλτε μας αυτές τις 3 φωτογραφίες και εμείς θα φτιάξουμε ένα συνεργατικό κολάζ, μία για κάθε συμμετέχων.

    4. Πειραματίζομαι για να δω τι θεριεύει τη φωτιά, αλλά και τι είναι αυτό που τη νικά!
Κάντε το παρακάτω πείραμα.
Να είστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθείτε βήμα-βήμα τις οδηγίες
που σας δίνουν οι μεγάλοι.
Παρατηρήσατε τι είναι αυτό που βγαίνει από τη φωτιά;
Τι συμβαίνει όταν δεν την αφήσουμε να βρει τον αέρα;
Άραγε υπάρχει τρόπος να τη σταματήσουμε;
Στείλτε 1-2 φωτογραφίες από τα αποτελέσματα του πειράματός σας.
Αυτό το πείραμα, το είχαμε κάνει και στο σχολείο μας...
Ανάψαμε ένα κεράκι ρεσώ, το τοποθετήσαμε σε ένα πιάτο με λίγο νερό και το καλύψαμε με ένα ποτήρι... Παρατηρήστε τι γίνεται,όταν το καλύψουμε με ποτήρι;Γιατί έσβησε;





Στείλτε μας και τις δικές σας φωτογραφίες από το πείραμα....

ΣΣτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιασμός για τη σχολική χρονιά 2022-2023

  Ευχόμαστε σε όλους μια όμορφη, χαρούμενη ,δημιουργική ,σχολική χρονιά! Σας ενημερώνουμε ,ότι ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, 2022-20...